Egy otthon kényelmének és biztonságának a megteremtésében kulcskérdésként szerepelnek a kiváló gépészeti rendszerek jelenléte és hatékony működése. A modern kor olyan megoldásokat hozott magával, amire kevesen számítottak. A levegő víz hőszivattyú valóságos mérnöki műremek.

Bár a hűtőgépek megszületésével várható volt, hogy megjelennek a fűtésben is hasonló eszközök, de a hatásfok jóval túllépet a várton. Az elv nagyjából ugyanaz, csak a teljesítmény tér el. A levegő víz hőszivattyú komplex berendezés, mert hűtésre, fűtésre, valamint a használati meleg víz előállítására ugyanúgy megfelel. A kérdés többnyire az energiaigénye, ami típustól és a leadott teljesítménytől függ.

Alternatív rendszerekkel kombinálva, amilyenek a napelemek, a rezsiszámlák teljesen lenullázhatóak. A megtérülés így kitolódik, de a jelenlegi energiaválságos időkben még így is gyorsan visszajönnek a kiadások. A levegő víz hőszivattyú egy modern épület képébe remekül beleillik, a felmerülő igényeket maximálisan teljesíti. Kivételes eszköz, amire megéri mielőbb lecsapni.