Ha egy autóvezető balesetet okoz, akkor számolnia kell azzal, hogy nemcsak a kárrendezéssel járó ügyintézés miatt adódnak kellemetlenségei, de változik a bonus malus besorolása is. Természetesen, negatív irányba, hiszen károkozás esetén átkerülhet a malus rendszerbe. INNEN tudhatod meg a jelenlegi bonus malus besorolásodat.

Jó tudnia ezt minden gépkocsi-tulajdonosnak, üzembentartónak, ugyanis a bonus rendszerben díjkedvezmények vannak, viszont a malus rendszerbe való átkerülés esetén többlet anyagi költségekre számíthat. Gyakorlatilag, az első számú lehetőség, hogy ne ess vissza ebben a rendszerben az, hogy nem okozol balesetet.

De mint tudjuk, az élet kiszámíthatatlan, egy pillanatnyi figyelmetlenség miatt is történhet baj, soha nem tudjuk, amikor kormány mögé ülünk, hogy mi fog történni az úton. Amennyiben balesetet okozol, a biztosítód megtéríti a vétlen sofőr kárait, és ezzel egy időben csökken a Te bonus malus besorolásod, ami azt jelenti, hogy a kgfb díjad emiatt emelkedni fog.

Hogyan kerülhetem ezt el?

Az a vétkes sofőr, aki szeretné elkerülni a kgfb díj emelkedését, illetve meg akarja tartani a korábbi bonus malus besorolását, annak van lehetősége arra, hogy visszafizesse a biztosítónak az okozott kár teljes összegét. A bonus malus rendszer, biztosítóktól függetlenül, minden társaságnál egyformán működik.

Nem a biztosító határozza meg, hogy melyek azok a kgfb biztosítások, amik a rendszerbe sorolhatóak, mert ezt egy ide vonatkozó rendelet szabályozza. A rendszer a személygépkocsikon túlmenően kiterjed az autóbuszokra, teherautókra, vontatókra, motorkerékpárokra, mezőgazdasági vontatókra kötött kötelezőkre egyaránt. Sok autóvezető nem ismeri a saját bonus malus besorolását, pedig ezzel mindegyikünknek tisztában kellene lennie.

Ebben az esetben mégis honnan tudhatjuk ezt meg? Nos, ha az érintett biztosítót vált, annak kérnie kell az előző biztosítótól, hogy a felmondással egy időben küldje el a jelenlegi bonus malus besorolást is, mert a következő szerződés megkötésénél ezt is ismertetni kell az új biztosítóval.

Hol kapok releváns információt?

Vannak, akik nem szándékoznak biztosítót váltani, de mégis tudni szeretnék, hogy milyen a fokozatuk a bonus malus rendszerben. A tévedések vagy félreértések elkerülése érdekében érdemes a központi nyilvántartásban megnézni azt, hogy milyen bonus malus besorolásban vagyunk.

Ez hatalmas segítség úgy az autósoknak, mint a biztosítótársaságoknak, mivel az utóbbiak is gyakran élnek ezzel a lehetőséggel. Így biztos forrásból tudják leellenőrizni az ügyfél besorolását új szerződéskötés során. Egyébként a bonus malus kategóriákról minden szükséges információt megtalálsz a biztoshely.hu weboldalon.

A részletes leírásból megtudhatod, hogy melyik a rendszer alapkategóriája, hogy mely szerződő felek kerülnek ebbe az osztályozásba. Arról szintén olvashatsz, hogyan kerülhetsz a bonus osztályba, illetve, hogy ez milyen feltételekhez kötött. Azt szintén megtudhatod a weblapon írtakból, hogy hány osztállyal sorol lejjebb a biztosító, ha káresemény okozója vagy. Fontos tudnivalók ezek minden gépkocsivezetőnek.