Ez egy gyakori egészségügyi probléma, ami sok embert érint világszerte. Az otthoni kezelés segíthet enyhíteni a tüneteket és felgyorsítani a gyógyulást. Nem véletlen hívják fel erre a figyelmet a www.gyogytornaszom.hu weboldalon. Általában hát- vagy derékfájdalom formájában jelentkezik. Ez az állapot az izmok, az ízületek vagy a gerinc sérülése, esetleg irritációja miatt alakul ki.

A szakemberek szerint, az első fontos lépés a pihenés. Ha lumbágóval küzd, akkor fontos, hogy adjon elegendő időt a testének a regenerálódásra. Kerülje a túlzott aktivitást és próbáljon meg olyan pozícióba feküdni, ami kényelmet és támogatást nyújt a derekának.

A pihenés lehetővé teszi az izmoknak és a szöveteknek azt, hogy megnyugodjanak és megerősödjenek. Amikor a test nem aktív, akkor az izmoknak lehetőségük van ellazulni, ami segít csökkenteni a fájdalmat és felgyorsítani a gyógyulást. A terhelés enyhítése azért lényeges, mert a lumbágó gyakran súlyosbodik, ha a sérült területre további nyomás nehezedik.

Fizioterápia a lumbágó kezelésére

A gyógytorna fontos szerepet játszik a probléma elhárításában és megelőzésében. A célja az izmok erősítése, a mozgástartomány növelése, a testtartás javítása és a fájdalom csökkentése. A terapeuta szerint, a nyújtás elengedhetetlen a regenerálódáshoz. Álljon vagy üljön egyenesen, majd hajoljon előre csípőből, miközben a háta egyenes helyzetben marad.

Próbálja meg elérni a lábujjait vagy a lábfejét. Ezekkel a mozdulatokkal a derekát és a hátát eredményesen nyújthatja. Az erősítő gyakorlatok szintén hasznosak lehetnek, viszont kerülje a túlzott terhelést, mivel az ronthat az állapotán. Érdemes alkalmazni a törzs körüli rotációs és oldalsó hajító gyakorlatokat a törzs mobilitásának növelése érdekében.

A tornát kezdje lassan és csak fokozatosan növelje az intenzitást, hogy elkerülje a sérüléseket. Kulcsfontosságú a mozdulatok helyes végrehajtása, illetve a megfelelő légzéstechnika alkalmazása. Ha bizonytalan a tornával kapcsolatban, akkor konzultáljon szakemberrel, aki segíthet az egyéni terápiás program összeállításában, figyelembe véve az Ön szükségleteit és korlátait.

A masszás kiváló alternatíva

A masszázs hatékony lehet a lumbágó kezelésében, mivel hozzájárul az izmok ellazulásához, csökkenti a feszültséget és javítja a vérkeringést az érintett területeken. A masszőr különböző technikákat alkalmaz a kezelés során. Az alapvető svéd masszázs mozdulatok, például a simítás, a dörzsölés, a gyúrás és a rezegtetés alkalmazhatók a hát alsó részén, illetve a derék környékén.

A triggerpont eljárás a fájdalmas izompontokat célozza meg, amik sok esetben felelősek a lumbágó kialakulásáért. A terapeuta speciális nyomás és nyújtótechnikákat alkalmaz, hogy oldja a feszült területeket. A thai masszázs kifejezetten dinamikus és a nyújtást, a nyomást, valamint a passzív ízületi mozgásokat kombinálja.

Segíthet növelni a mozgástartományt, aminek hála javul az életminőség. A myofasciális fröccsölés egy speciális technika, amit előszeretettel alkalmaznak a fasciák, vagyis az izmokat körülvevő kötőszövetek kezelésére. A masszázst mindenképpen jól képzett és tapasztalat masszőr végezze, aki ismeri a lumbágó kezelésének fortélyait.