salgópolc
Salgópolc

Az angoloknak számos mérnököt köszönhetünk, akik olyan újításokat fejlesztettek ki, amelyek megkönnyítették a mindennapi életet. A londoni Demetrius Comino is közéjük sorolható, aki az 1930-as években egy fémvázas polcrendszer tökéletesítésén dolgozott.

A hazánkban Salgó polc néven ismeretes, minőségi acéllemezekből előállított berendezés a nevéhez köthető, aminek a legelső típusa 1947-ben jelent meg és ekkor kezdték meg a tömeges gyártását.

Az angol mérnök egy időtálló és könnyen kezelhető alternatívát keresett az addig alkalmazott fa helyett, ez vezetett a fémszerkezetes polcok létrejöttéhez. Mint ahogy azt a név is sugallja, a hazai piacra kerülő termékeket Salgótarjánban gyártják, a köztudatban pedig ez a megnevezés terjedt el.

A polcok különféle elemekből állnak, amiket eredetileg csavarokkal fogtak össze, ez a típus pedig még napjainkban is kapható. A csavar nélküli Salgó polc létrejötte viszont már a modern fejlesztéseknek köszönhető, ezek pedig sokkal jobb teherbírással rendelkeznek.