A villanyszerelő munkája nem tartozik a biztonságos szakmák közé. Az áramütés veszélye minden pillanatban fennáll. Ezért nem elég, hogyha az illető jól átlátja még a legbonyolultabb elektromos rendszert is, hiszen a biztonságról szintén gondoskodni kell.

A speciális kialakításának köszönhetően, a villanyszerelő bakancs magas fokú védelmet biztosít az áramütéssel szemben. Ez a fajta lábbeli olyan kialakítással rendelkezik, ami csökkenti az áramütés okozta sérülések súlyosságát.

Egy jó villanyszerelő bakancs száraz körülmények között védelmet biztosít a váltakozó feszültség ellen. Ebben az esetben kiemelten fontos a vízállóság, viszont a vízgőzt képes átengedni. Ez azt jelenti, hogy kívülről nem engedi át a nedvességet, ennek ellenére biztosított a lábak szellőzése, a speciális anyagának köszönhetően. Könnyű, kompozit műanyag lábujjvédővel van ellátva.

Ha ez nem lenne elég, akkor ott van még az átszúrás ellen védelmet biztosító acéllemez a talpában. A villanyszerelő bakancsban ez a rész akár 10000 V-os szigetelő borítással is rendelkezhet.