Magyarországon a vakond védett állat, ezért azt tilos megölni vagy akár csak bántani. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem szabad ellene védekezni. A leghatékonyabb, az állatnak fájdalmat, bajt egyáltalán nem okozó megoldás a vakondháló lerakása.

De vajon ez megoldható akkor is, amikor már van a kertben locsolórendszer, esetleg ennek a tervezésén gondolkozik a háztulajdonos? Nos, újonnan épített kertek esetében, vagy ott, ahol a kertfelújítás alkalmával a tervezett gyepes felületek alatt minimum 30 cm-es talajcsere történik, érdemes a vakondhálót a kerti locsolórendszer alá beépíteni.

Ekkor a szükséges átalakítások, ültetések, kerti beavatkozások egy kicsit sem okoznak problémát az egységes vakondháló rendszernek. A vakondháló lerakása tehát ekkor gond nélkül megoldható. Azt persze tudni kell, hogy körülbelül 5 évente szükséges bizonyos korrekciókat végezni. Miért?

Mert ugye a növények növekedése következtében a kert is változik. A 30-cm mélységben való vakondháló lerakása során a pázsit széleiben fel kell hajtani a háló szélét és felhozni a talajfelszín közelébe. Ha a háló a gyepszőnyeg vagy a magvetett talajfelszín alá kerül, akkor a későbbiekben bajokkal járhat az, amikor gyepszellőztetéssel szeretne az ember a gyep állagán és egészségén javítani.

Ekkor tanácsos minimum 5 cm-es mélységben a talajfelszín alá jutni. Egyszerűbb a háló lerakása és a locsolórendszer tervezése az öntözőrendszer tervező program online segítségével. Erről még többet lehet megtudni az ontozorendszeres.hu weboldalon.

Ennek a használatában maximálisan rendelkezésre áll Szili Krisztián, az a kertmester, akinek a kisujjában van a tudomány, mindenhez ért és a legkisebb gond esetén is segít az érdeklődőknek, jövőbeli ügyfeleknek vagy meglévő klienseknek.

Az öntözőrendszer tervező program online egy remek választás akkor, amikor az ember látni akarja, hogy mire is számíthat. Az öntözőrendszer tervező program online lehet, hogy az elején komplexnek tűnik, de azt nagyon hamar meg lehet szokni. Ha pedig belejön az ember, roppant gyorsan és hatékonyan tud tervezni.