Az inverterek a napelemes rendszer egyik legfontosabb elemei, amiknek a feladata az egyenáram váltakozó árammá történő átalakítása. A rendszerek tervezésénél a méretük fontos szerepet játszik a teljes villamosenergia termelésben. De mi is az inverter, hogyan működik és melyik gyártó termékei teljesítenek a legjobban, akár szélsőséges körülmények között is? Az stnapelem.hu weboldalon bővebben is tájékozódhatsz a legnépszerűbb inverter típusokról. Itt az 5 legnépszerűbb márkát is megismerheted.

A legtöbb inverter kis dobozoknak tűnik, ami közvetlenül a panelek alá, a padlásra vagy bármely más helyiségbe telepíthető. A napelem által termelt egyenáram ide kerül, és váltakozó árammá alakul. Az újonnan átalakított váltóáram táplálja az otthoni hálózatra csatlakoztatott elektromos készülékeket. Természetesen különböző típusú inverterek léteznek, és a megfelelő kiválasztása kulcsfontosságú a napelem rendszer hatékony és biztonságos működése szempontjából.

Mire kell figyelni az inverter kiválasztásakor?

Először is a típusra. A string inverterek az összes panelt összekapcsolják, és az energiát egy központi rendszerbe szállítják. Ezek a legmegfizethetőbbek, és ideálisak a kisebb, legfeljebb 50 kW-os létesítményekhez. Meghibásodásuk esetén viszonylag könnyen cserélhetőek.
Léteznek olyan mikroinverterek is, amik minden egyes modulhoz külön-külön csatlakoznak, így megoldva a panelek árnyékolási problémáit. A mikroinverterek maximális teljesítménye általában 350-400 W körül van modulonként.

Vannak a piacon 3 fázisú inverterek is. Ezek hibrid 2 az 1-ben készülékek, amik átalakítják a termelt és tárolt villamos energiát. Általában nagy és hatékony, 3,5 kW-ot meghaladó teljesítményű berendezésekhez alkalmasak.

Amikor a megfelelő típus kiválasztásán gondolkodsz, érdemes a gyártó hírnevét is figyelembe venned. A legnépszerűbb, és ezért legmegbízhatóbb márkák közé tartozik az SMA, a SolarEdge, a Fronius, a Huawei és a Sol Planet. A felsorolt gyártók adják a leghosszabb garanciát a berendezéseikre, és professzionális szerviz támogatást is nyújtanak.

Tartósság és IP-védettségi besorolás

Az inverterek gyakran kedvezőtlen környezetben működnek. A mérsékelt éghajlatú Magyarország esetében figyelembe kell venni a változékony időjárási viszonyokat, a jelentős hőmérséklet különbségeket, a szélnek való kitettséget és a vízzel való érintkezést. A fotovoltaikával telepített invertereknek robusztusnak és a fenti tényezőkkel szemben ellenállónak kell lenniük. Az IP65-ös ellenállósági besorolású készülékek tehát az abszolút minimumot jelentik.

Hol lehet invertert vásárolni?

Az invertereket érdemes hivatalos kereskedőktől megrendelni. Így biztos lehetsz benne, hogy ezek a készülékek hosszú éveken át megfelelő teljesítményt nyújtanak majd. Az egyik jó hírű beszállító az ST Solar, ami a több mint 60 éve működő Sharp napelemeivel telepíti a rendszereket 15 év termékgaranciával és 25 éves lineáris teljesítménygaranciával. Ezenkívül az összeszokott és tapasztalt szakértői csapatuk szakszerű műszaki tanácsadást is nyújt. Tapasztalt kivitelezőként széles körű, iparág specifikus ismeretekkel rendelkeznek az általuk kínált termékek jellemzőiről és alkalmazásáról.