Az ember fejében számtalan kérdés megfogalmazódik, amikor a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés megkötését tervezi. Az első az, hogy miért kötelező, majd az, hogy az általunk kiválasztott gépjárműre kell-e kötelezőt kötni. A www.biztoshely.hu weboldalon ilyen kérdésekre is kaphatsz választ.

Veszélyes dolog a közúti közlekedés, bármelyik pillanatban történhet baleset, és ha kárt okozunk, akkor elég a saját gépkocsinkat helyrehozni, a másik javítását fizeti a biztosító. A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás az általunk másoknak okozott károkat téríti meg. Arról, hogy milyen gépjárművekre szükséges kötelező biztosítást kötni, mindent megtudhatsz a Biztoshely biztosítási portálon, ahol megtalálod a listát.

Felvetődik a kérdés a szerződéskötés módjáról és a szükséges dokumentumokról. Nos, ehhez fel kell mutatnod a gépjármű forgalmi engedélyét, ha most vásároltad az autót, akkor pedig az adásvételi szerződés másolatát. A gépjármű adatokat figyelembe véve számolják ki a díjat.

Egyéb felmerülő kérdések

A biztosító kockázatviselésének kezdete egy másik fontos pont, hiszen ezzel tisztában kell lenni. A kockázatviselés kezdete nem lehet korábbi, mint a szerződés megkötése. Alap esetben a kötelező biztosítás határozatlan időtartamú. Viszont lehetőség van a kontraktus szüneteltetésére a forgalmi engedélyre kötelezett gépjárművek esetében, ha a tulajdonos/üzembentartó kérésére vagy hivatalból történő eljárás következtében az adott járművet ideiglenesen kivonták a forgalomból.

Amennyiben az újbóli üzembe helyezés a kivonás napjától számított 1 éven belül nem történik meg, a szerződés az egyéves időszak utolsó napját követő napon megszűnik. Tehát, nagyon sok kérdésre szeretnénk választ kapni ebben a témában, hiszen végül is a pénzünkről és a biztonságunkról van szó. Az említett portálon pedig mindegyikre kaphatunk választ, de ha úgy gondoljuk, akkor helyben, a portálon meg is köthetjük a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződést. Az online kötés egyébként is kedvezményekkel jár.

Biztosítási díjak megállapítása

Természetesen, talán a legfontosabb kérdés az, hogy mennyibe fog kerülni a kötelező biztosítás? Ezért érdemes tisztában lennünk az aktuális szabályozásokkal, árakkal és lehetőségekkel. Lényeges a tudatos választás, mivel az egyes biztosítók kgfb díjai között nagyon komoly eltérések mutatkoznak. Évről évre célszerű áttekinteni a lehetőségeket.

Ezt könnyen megteheted a Biztoshely portálon megtalálható díjkalkulátor alkalmazásával. Mindazonáltal, a kötelező biztosítás díjának alakulását nagyban befolyásolja például a gépjármű teljesítménye és az üzembentartó bonus malus besorolása.

Egyes biztosítótársaságok az alapdíjba beleszámolják a szerződő életkorát, lakcímét, másoknál ez csak korrekciós tényezők között szerepel. További módosító tényező lehet, ha külföldön is használjuk az autót, ha jobbkormányos az autó, illetve ha heti rendszerességgel 60 km-nél hosszabb távot teszünk meg a munkahelyünkre. Akkor is módosulhat a kgfb díja, ha rendszeresen többen is vezetik a járművet.