Nosema ellen

A méhészetben gyakran lehet találkozni olyan betegségekkel, amelyeket azonnal kezelni kell azért, hogy a méhek huzamosabb ideig maradjanak erősek és egészségesek, illetve tudják elvégezni a feladatukat.

Ilyen gyakori kór a gyomorv- vagy májusi vész, amit még nosemának is neveznek. Szerencsére a nosema ellen megvásárolhatóak azok a szerek, amelyek gyorsan elűzik a fertőző spórákat. Mivel ez egy erősen fertőző betegség, ami a kifejlett házi méhek leggyakoribb betegsége, ezért a kezelést a lehető leghamarabb el kell kezdeni. A méhész helyzetét nehezíti, hogy a kór legtöbb tünete nem jellemző, ezért összetéveszthető más betegségekkel. Az viszont jó indikátor lehet, hogy ilyenkor a leggyorsabban a dolgozók pusztulnak el, a herék ritkábban betegszenek meg.

A nosema ellen alkalmazni kell a fumagillin nevet viselő antibiotikumot. Ez meggátolja a spórák növekedését a bélben. Azonban ez nem írtja ki azokat. Jó tudni, hogy a spórák érzékenyek az ecetre, formalinra, az ultrahangra és a gamma sugárzásra, így ezeket is érdemes megfontolni.