Ayres terápia
Ayres terápia

Ez a típusú mozgásterápia bizonyos ingerek biztosítása révén segíti elő az érettebb, integráltabb mozgásos válaszok megjelenését. Ehhez speciális eszköztárra van szükség, amiket előre megtervezett módon helyeznek el a terápiához kialakított teremben, hogy a gyerek bármelyiket is választja, az jó hatással legyen rá.

Vannak olyan oldalak (mint például a budaimozgasfejlesztes.hu), ahol részletes leírásokat találhat a legmodernebb mozgásfejlesztési technikákról. Lehet olvasni az Ayres módszerről is, hiszen jelenleg ez kínálja az egyik legkorszerűbb és leghatékonyabb módszert a nagymozgás stabilabbá, koordináltabbá tételéhez, a finommotorikus készségek javításához, valamint a figyelem összpontosításának és az emocionális képességek fejlődéséhez.

Ugyanakkor, az említett weboldalon nemcsak leírás van a technikáról, hanem elérhetőség is a Budai Mozgásfejlesztés Központhoz, ahol ki lehet próbálni. Persze mielőtt ellátogatna a gyermekével egy ilyen foglalkozásra, sort kell keríteni egy konzultációra is, aminek során a specialisták felmérik, hogy tényleg ezen a területen van-e a gond, illetve biztosan az Ayres kínálja-e az adott probléma orvoslására a legjobb alternatívát.

Ekkor nagy hangsúly kerül a szülőkre is, ugyanis a tapasztalataik sokat elárulhatnak a helyzetről. Továbbá, a gyerkőcöt is megvizsgálják játékos, egyáltalán nem kényszernek tűnő módszerekkel, hiszen ez is elengedhetetlen ahhoz, hogy meg lehessen állapítani a legjobb kezelési módszert.

Amennyiben a szakértők is úgy vélik, hogy szükség van rá és segíthet az Ayres terápia, akkor heti 2 alkalommal lehet ellátogatni a 45 percek foglalkozásokra, amelyeket a gyerkőcök garantáltan szórakozásként, játékként fognak megélni, így mindig szívesen mennek majd mókázni a kedves nénikkel.

Szülőként is részt lehet venni ezeken az alkalmakon, de előre kell egyeztetni a terapeutával és semmiképpen sem szabad megzavarni a folyamatot. Ugyanakkor vannak úgynevezett szülők iskolája foglalkozás is, amire kimondottan ajánlott elmenni, mert nagyban elősegítheti ezzel is a gyerek előrehaladását, fejlődését.