Hajdina
Hajdina

Ázsiában és a Közel-Keleten nagyon gyakran alkalmaznak magvakat és különféle gabonákat a különböző saláták elkészítése során. Hazánkban annyira nem jellemző a töretek salátaként való felhasználása. A vitaminokban gazdag hajdina főleg Közép-Ázsiában terjedt el. Európában csak a középkor végén ismerték meg ezt a csodálatos növényt, amit ekkor már a mérséklet égövben is elkezdtek termeszteni. A hajdina a legtöbb gabonaféléhez hasonlóan 56-77%-ban tartalmaz keményítőt, valamint 17-20%-ban élelmi rostot, amiből a legtöbb cellulóz.

A magas élelmirost-tartalmának köszönhetően, a speciális gabona a korszerű étrendbe kiválóan beilleszthető. A hajdina tápanyagai rendkívül jó élettani hatásokkal rendelkeznek. B1 és B2 vitaminban gazdag, amelyek antioxidáns hatásokkal is bírnak. A hajdina fogyasztása a magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlott. A gabonában található P-vitamin kiválóan alkalmazható a sugárterápia okozta károsodások enyhítésére és javítására. A bulkshop.hu áruházban is megvásárolhatja a remek minőségű terméket.