Ágyas pálinka

A rendszerváltás után, ismét teret nyert a magyar pálinkakészítés kultúrája. Ezzel együtt előtérbe helyeződtek olyan régi receptek is, mint az ágyas pálinka egyedi módon történő érlelése.

Az italt legjobban az intenzívebb gyümölcsös íz jellemzi, ami áthatóan érződik a fogyasztásakor és a színe is sokkal erőteljesebb. Ezeket a jellemzőit az úgynevezett gyümölcságynak köszönheti, amit érett vagy aszalt gyümölcsből készítenek és az érlelés során ebből szabadulnak fel a különböző ízek, aromák.

Akár két vagy három hónapnak is el kell telnie, ameddig ezek az ízek megfelelően érezhetővé válnak, a gyümölcságyra öntött szesz segítségével. Többféle ágyas pálinka létezik, attól függően, hogy milyen gyümölcs kerül felhasználásra.

Azt érdemes megjegyezni, hogy a gyümölcságyon való érlelést minőségi pálinkákkal tanácsos elvégezni, mivel egy gyengébb színvonalú itallal ez sem tehet csodát. A Pannonhalmi Pálinkárium ágyas pálinka termékei a kiváló szakértelmet tükrözik, bármelyikre is esik a választásunk. Ízükben megtaláljuk mindazt a lágy, gyümölcsös zamatot, ami kellemesen felmelegít egy hideg téli estén.