Fotóállvány
Fotóállvány

A nagyfelbontású fényképek készítése során igen stabilan kell tartani a fényképezőt, hiszen a legapróbb elmozdulás is torzulásokat okozhat a képen. Szabad kézzel tulajdonképpen lehetetlen lenne ilyen fotókat készíteni, de szerencsére a fotóállvány ebben a segítségünkre van.

Az igazi profik még távirányítót is használnak, hogy a kioldó gomb megnyomása se okozzon problémát a képkészítéskor. Persze fotóállvány más esetekben is szükséges lehet.

A hosszabb záridővel készült képek esetén is nélkülözhetetlen egy ilyen szerkezet. A sötétben készült képeknek gyakran percekig nyitva marad a rekesz és lehetetlen lenne addig kézzel úgy tartani, hogy meg se moccanjon. Ezért ilyenkor is biztos ponton kell rögzíteni a kamerát.

A csoportképeknél is szükség lehet állványra, főleg akkor, ha a fotós sem szeretne lemaradni a felvételről. A megfelelő beállítások elvégzése után, a fotós megnyomja az időzítő gombot és van néhány másodperce, hogy elfoglalja a helyét. A szaküzletekben választhatunk a háromlábú és egylábú fotóállvány között, igény szerint.