Jázmin rizs

A rizs nemcsak Ázsiában fontos alapélelmiszer, hanem hazánkban is. Segítségével változatossá tehetjük az étrendünket, ugyanakkor fontos tápanyagokhoz is hozzájuthatunk. A különleges Jázmin rizs is egyre kedveltebb hazánkban.

Ezt a típust könnyen megkülönböztethetjük a hagyományos rizstől, hiszen a szemek jóval hosszabbak. Főzés közben pedig különleges, kellemes illatot áraszt magából, innen az elnevezése is. A Jázmin rizs kiváló köretek készítéséhez, hiszen a főzés során a szemek nem tapadnak össze.

Magas fehérje- és szénhidráttartalma mellett, a rosttartalma is jelentős. Vitaminokban és ásványi anyagokban szintén gazdag, így értékes része lehet az étkezéseinknek. Lágy textúrája és kellemes aromája kiváló étvágygerjesztő. A Jázmin rizs szeléntartalma is jelentős, ami nagyon fontos a szervezet számára.

A szelénnek ugyanis immunerősítő hatása van. A Kárpát-medence talaja viszont keveset tartalmaz ebből a nyomelemből, ezért az itthon termesztett növényeink sem gazdagok benne. Az ázsiai eredetű Jázmin rizs viszont pótolhatja a természetes szelént a szervezetünkben.